Hogy tetszik Önnek a Szövetség új weboldala?

Behozatali vámok

2014. március közepétől megszűnt a behozatali vámok kéthetente történő automatikus megállapítási rendszere. Vámok megállapításáról szóló rendeletet a továbbiakban csak akkor adnak ki, ha az előző 10 munkanapon számított behozatali vámok átlaga tonnánként 5 euróval eltér az előzőtől, vagy ha az átlag ismét 0.

(ld. 265/2014/EU végrehajtási rendelet, 2014. március 14.)

1206/2014/EU rendelet (2014. november 7.)

A gabonaágazatban 2014. november 8-tól alkalmazandó behozatali vámok megállapításáról

Letölthető

2014. november 8-tól alkalmazandó behozatali vámok:

KN kód              Áru megnevezése                                                                            Behozatali vám (EUR/t)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1001 10 00       DURUMBÚZA, kiváló minőségű                                                      0,00
1001 10 00        DURUMBÚZA, közepes minőségű                                                0,00
1001 10 00        DURUMBÚZA, gyenge minőségű                                                  0,00
1001 90 91         KÖZÖNSÉGES BÚZA, vetőmag                                                     0,00
ex 1001 90 99   KÖZÖNSÉGES BÚZA, kiváló minőségű, kivéve a vetőmag       0,00
1001 99             KÖZÖNSÉGES BÚZA, közepes minőség*                                 95,00
1001 99            KÖZÖNSÉGES BÚZA, gyenge minőség*                                   95,00
1002 00 00        ROZS,vetőmag kivételével                                                            0,00
1003 00 10        ÁRPA, vetőmag *                                                                              93,00
1003 90              ÁRPA, más *                                                                                     93,00
1005 10 90         KUKORICA, vetőmag, a hibrid kivételével                                 0,00
1005 90 00         KUKORICA, a vetőmag kivételével                                              0,00
1007 00 90         CIROKMAG, a vetésre szánt hibrid kivételével                         0,00

1234/2007/EK rendelet 135. cikke szerint:

"Behozatali vámok: Amennyiben e rendelet másképpen nem rendelkezik, az 1. cikkben említett termékekre a Közös Vámtarifában szereplő behozatali vámtételeket kell alkalmazni.

1. cikk (1) a) gabonafélék"

Az érvényben lévő Közös Vámtarifában szereplő vámtételeket a 1101/2014/EU rendelet határozza meg (EU Hivatalos lap 312 szám).

Kiválótól eltérő minőségű búzára valamint árpára kedvezményes vámkontingensek vannak érvényben: Búza: 1067/2008/EU rendelet; Árpa: 2305/2003/EK rendelet; Ukrán vámkvóták: 2081/2015//EU rendelet

A kedvezményes vámkvóták keretén belül behozott gabonafélék vámtételeiről és a fizetendő biztosítékokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján tájékozódhat:

Kedvezményes vámkvóták kihasználtságának állapotát gyorsinformációinkban rendszeresen frissítjük:

Gyorsinfók - megtekintése